Als je achter het Kastanjedal langs de achterkant van ons tuincomplex over het voetpad loopt (of fietst) dan zie je op de tuinen allerlei manieren van regenwater opvangen. Heel wat tuinen hebben de bekende blauwe industriele vloeistofvaten achter hun huisje of kas staan om regenwater op te vangen.Als er maar 1 vat staat dan staan ze meestal netjes onder de regenpijp maar staan er 2 of meer dan worden er vaak allerlei constructies verzonnen om ze te vullen. Bijvoorbeeld om ze trapsgewijs op te stellen met een overloopbuisje in de bovenste en de tweede daaronder ook weer een overloopbuis naar het derde vat.
Een andere tuinder zet ze naast elkaar en verbind de tonnen met buisjes of slangetjes aan elkaar door op gelijke hoogte gaten te boren en de buisjes af te kitten. Eigenlijk is het heel simpel om de vaten gelijktijdig vol te laten lopen doormiddel een stuk tuinslang tot op de bodem naast elkaar staande tonnen te leggen. Eerst in een volle ton een slang leggen die lang genoeg is om op de bodem van beide tonnen te komen want het slangeind mag niet boven het water uitkomen als de slang vol is, dus de lucht eruit, even onder water je duim op het slangeind zetten en naar de andere ton brengen.Als je hand met de slang goed onder het waterniveau is kun je, je duim eraf halen en de slang gaat lopen. Na een tijdje staat het waterniveau in beide tonnen even hoog.
Zelf heb ik zo vier tonnen op een rij staan achter de kas en op een afstand van enkele meters bij mijn schuurtje nog een echte regenton met aftapkraan aan de onderzijde. Daarmee vul ik gieters om in de tuin water te geven.
Deze regenton is ook verbonden via een slang met de tonnen achter de kas. Ik zuig hem eenmalig aan met de zuigkant van een luchtbedpomp. Op de foto zie je dat de regenton ook nog een automatische overloop heeft dus als de ton vol is loopt het regenwater via buizen de sloot naast mijn tuin in en omdat er verbinding is met de vaten achter de kas lopen deze ook niet over.
Om het watergeven in de kas makkelijk te maken heb ik nog een dikke slang in één van de tonnen ook tot aan de bodem gehangen en via wat gebogen buizen onder de fundatie van de kas naar binnen gebracht. Een keer de slang met water vullen en ik heb stromend water in mijn kas. Ik hoef alleen maar de slang onder het water niveau te houden en het loopt. Ik hoef dus nooit met gieters naar de kas te sjouwen. Om het helemaal kompleet te maken heb ik ook nog een dunne aquariumslang ergens tussen het glas gefrommeld die ik in de zomer als constante druppelaar gebruik en aanzuig met een injectiespuit.
Tot slot wil ik nog bezitters van tonnen met een regenpijp waarschuwen als er een winter is die het water in de ton helemaal laat bevriezen dan kan bij het dooien de ijsklomp, omdat hij gaat drijven, de regenpijp en dakgoot ernstig beschadigen door de opwaartse druk. Laat dus nooit de regenpijp ver in de ton komen en laat de tonnen niet vol bevriezen. De blauwe tonnen zullen niet kapot kunnen vriezen maar de dunne echte regentonnen wel.

Wil je in de zomer zo min mogelijk last hebben van langpootmuggen dek dan de regentonnen af met een deksel.

 

Rien Stoffels tuin 199