Waarom moet je in de herfst en winter nooit pruimen snoeien?

De herfst is zoals je ongetwijfeld gemerkt hebt eind september heftig begonnen met veel regen en harde wind, nu een maand later zijn er weer veel warmte records gebroken. Maar wat heel kenmerkend is voor de herfst is het vallen van de bladeren van de bomen en het afsterven van de eenjarige gewassen. De bladval treedt ook op bij de fruitbomen op onze tuinen.

Als je dan plots zo’n boom kaal ziet staan, als je ze nog niet gesnoeid hebt, vallen de flinke uitschieters (waterloten) in de boomtop erg op. Je bent dan geneigd om deze takken omdat ze niet bij de natuurlijke vorm van de boom horen snel af te snoeien.Dit kun je, ook al is zomersnoei beter, ongestraft wel doen bij appel en peer de z.g. pitvruchten maar doe dit nooit bij de steenvruchten zoals de pruim, kers, abrikoos, perzik etc. omdat deze boomsoort gevoelig is voor de loodglansziekte veroorzaakt door de schimmel Chondrostereum purpureum.Als deze bomen in rust zijn hebben ze niet meer het vermogen om de snijwonden van het snoeien goed te beschermen tegen de schimmelinfecties. De loodglansziekte is voor pruimen- en kersenbomen een groot probleem. Deze ziekte is herkenbaar aan een zilvergrijze glans (vandaar de naam loodglans) op de bladeren en op de takken en/of stam ontstaan paarse korstzwammen.
Als de korstzwammen eenmaal ontstaan kunnen zij door de wind andere gevoelige bomen in een straal van 1 km besmetten. Ons hoofdpad is 500m lang dus is het zaak om bij constatering van de zwam gelijk op te treden om de schade tot je eigen boom te beperken.
Twee seizoenen terug waren er bij de Vluchtheuvel enkele zieke pruimenbomen. Ik had toen ook in de stomp van een afgezaagde tak van een bessenstruik de kenmerkende paarse korstzwam. De zwam was nog klein dus kon ik het gemakkelijk verwijderen en wegdoen zonder meer te infecteren. Het zijn dus niet alleen bomen van steenvruchten waar de ziekte kan optreden.

Tuinvereniging Het Zonneveld Leiden heeft op hun site de te nemen maatregelen op een rijtje gezet. Zie hieronder!

Wat kun je doen?

  • Alleen snoeien in de voorzomer en zomer, bij een verwachting van droog weer. De schimmel maakt dan geen sporen, er is geen vocht om de sporen te laten kiemen, en de plant kan de wond weer snel dichtgroeien.
  • Dek snoeiwonden af met een wondafdekmiddel.
  • Wees alert op andere wonden (tuinwerkzaamheden, wind, vraat, vorst) en dek ook die wonden af met wondafdekmiddel.
  • Een aangetaste boom meteen en helemaal verwijderen: de schimmel zit meestal al in de stam en gaat dan nooit meer over, en de kans op besmetting van andere bomen is erg groot
  • Van een aangetaste boom ook meteen al het materiaal afvoeren: de leuke paddenstoeltjes willen we dus niet zien!
  • Voorkom besmetting via snoeigereedschap: maak gereedschap tussendoor schoon

Een andere korstzwam ontstaat op vooral oude pruimenbomen. Een moderne laagstam fruitboom (alle soorten) gaat niet langer mee zonder ziektes dan 25 jaar. De boom gaat wel dood maar de zwam besmet alleen oude zieke bomen. Het opruimen is dus niet urgent en kan na de oogst gebeuren.

 

Rien Stoffels tuin 199