Als je deze bladzijde van Het Vluchtheuveltje leest zal je zien dat de druiven in de kas al aan het uitlopen zijn of, afhankelijk van het ras, het bijna gaat gebeuren. Bij de buitendruiven gebeurt dit later.

Dit betekent dat je vanaf dit moment constant aandacht aan de druif moet geven. Zelf heb ik twee struiken er helemaal uitgehaald zodat er nu in mijn kleine kasje nog drie staan. Dit heb ik gedaan omdat de druiven heel veel aandacht en werk vereisen en ze namen veel licht en vooral ook warmte van elkaar weg.

Uitlopers die teveel of slecht geplaatst zijn moet je onmiddellijk wegknijpen zodat de ontstane wondjes zo klein mogelijk zijn. Waarom zou je ze laten groeien als je ze later toch moet weghalen de voeding kan beter naar de vruchtdragende takken gestuurd worden zodat de druiven zich beter kunnen ontwikkelen. In iedere bladoksel ontstaan de z.g. dieven. Deze uitlopers heten zo omdat ze, als je ze niet weghaalt, heel veel voeding die je in de druiven moet hebben steelt. De dieven moeten je ook zodra het mogelijk is weghalen. In ieder geval vóór het aanbinden.

Druiventakken moeten worden aangebonden aan draden en wel zo dat de bossen (dit zijn de latere trossen) vóór de draden hangen en niet er achter dit is belangrijk voor het latere krenten en het oogsten.

De typische druivenkassen die vroeger gebruikt werden hadden deze vorm om het druivenblad optimaal van licht en warmte te voorzien en de trossen