Na de stukjes over de Egyptische ui en de oerprei, waar ik leuke reacties op heb gekregen, wil ik nu schrijven over een meer bekend gewas maar hoort ook zeker bij de lookfamilie namelijk de knoflook. Ik denk dat iedereen wel knoflook kent en bijna iedereen heeft het wel eens geproefd. Sommige mensen houden er beslist niet van maar verre weg de grootste groep gebruikt het bij of in bijna ieder gerecht.
Maar…….en nu komt het waarom de knoflook in dit nummer………wat veel tuinders niet weten is dat je de beste knoflookteelt krijgt als je ze in oktober poot. Ik weet nog goed toen ik daar voor het eerst van hoorde was ik verbaasd omdat je verwacht dat knoflook warmte nodig heeft en het niet goed doet in onze winters. Knoflook kan wel gepoot worden in maart maar geeft dan veel kleinere bollen. Voorjaarsknoflook wordt wel specifiek voor het voorjaar aangeboden maar dat is dan een soort die het bij poten in het voorjaar nog redelijk goed doet. Dus wil je knoflook in je tuin? Ga de komende maand aan de slag ermee.
Ja het gebeurt wel eens dat zo’n teentje in de winter gaat rotten maar dat komt dan door veel nattigheid en schimmels in de grond en niet door de vorst.

Als je knoflook koopt op de markt of in een supermarkt en de smaak bevalt je dan kun je gerust de overige teentjes niet te diep op een onderlinge afstand van 20cm in losse grond poten. Wel moet je er op letten dat er de laatste 6 jaar geen planten uit de lookfamilie hebben gestaan. Ik heb een keer via een webshop www.levenvanhetland.nl 15 soorten knoflook gekocht bij iemand die “stinkend” rijk wilde worden, zijn hobby is knoflook van over heel de wereld verzamelen. Hij heeft heel veel soorten met duidelijke omschrijvingen zoals smaak, pittig of mild en grootte van de bollen. Van sommige soorten komt de smaak bij bakken heel erg tot zijn recht en andere soorten zijn er minder voor geschikt. Ik had in de keukenla een lijst liggen met bij iedere naam de eigenschappen. Bij het oogsten hield ik rassen in een bos met label bij elkaar. Ik heb dat een aantal jaren gedaan maar vanaf nu houd ik ze niet meer apart omdat mijn ervaring is dat de teentjes steeds kleiner worden als je dus je eigen pootmateriaal gebruikt. Dit kan natuurlijk ook aan mijn manier van bemesten liggen. Ook in de keuken werkt het niet want het maakt voor Truus niet uit of ik nu met Oosterdel of met Siberian aankom.

Knoflook is knoflook zegt ze.

Knoflook om te bewaren kan je oogsten als er nog 5 bladeren groen zijn. Laat ze niet op de aarde drogen want dan kunnen er allerlei schimmels op de knoflook komen zeker bij warm nat weer maar hang ze in bossen in de schaduw waar wel wat wind langs komt. Dit geldt ook voor uien. Knoflook kun je ook vermeerderen met de bolletjes op de bloei steel maar dit duurt enkele jaren voordat je behoorlijke tenen hebt.

  Behalve in de keuken wordt knoflook ook toegepast in de biologische teelt als gewasbescherming zo heb ik het afgelopen seizoen tussen iedere aardbeiplant een knoflookteen gepoot. Met als resultaat dat ik dit jaar niet een rotte (beschimmelde) aardbei had (of zou dit gekomen zijn door de erg warme en droge periode in het voorjaar? Maar dat is iedereen al weer vergeten!). De best wel flinke bollen wil ik gebruiken om er een knoflookextract van te maken voor het bestrijden van bodeminsecten en hun larven. Als je langs mijn huis in de Narcisstraat komt zie je daar grote fuchsia’s staan. Daar zijn wij niet alleen gek op maar ook de taxus- of lapsnuitkever. Deze kever vreet aan het blad en legt zijn eitjes in de aarde. De larven zijn gek op de wortels en kunnen zoveel eten dat ze de grootste planten om zeep helpen. In mijn achtertuin is al eens een druivelaar en een roze Wisteria slachtoffer geworden.
Om terug te komen op de Fuchsia’s deze zijn niet winterhard dus overwinteren ze op onze slaapkamer dat ik dan iedere avond moeite heb om de gordijnen dicht te krijgen daar ben ik aan gewend maar wat nooit went is het verpoppen van de larven tot nieuwe kevers. Ze kunnen niet vliegen en als het licht aangaat blijven ze zitten waar ze zitten en zijn ze gemakkelijk te vangen maar het blijven enge kevers.
Sinds kort is er een middel tegen bodeminsecten op de markt en dit heb ik vorig jaar voor het eerst gebruikt met als resultaat de planten staan er heel goed bij en we hebben geen kevers meer in onze slaapkamer. Het middel is melkwit vloeibaar en ruikt sterk naar knoflook maar de juiste samenstelling staat er niet op. Het principe ervan is dat de kevers de blaadjes van de planten niet meer lekker vinden door het extract in het drinkwater van de plant ook de bodem is vergeven van de knoflooklucht en smaak dus ze leggen er ook geen eitjes meer. Het middel vind ik vrij duur 13 euro voor 5 gieters water. Heeft iemand een goede tip om het op eenvoudige wijze zelf te maken? Dan hoor ik het graag.
Van Piet Breman hoorde ik dat knoflookpoeder ook in de paardensport wordt gebruikt om vliegen op afstand te houden van de paarden. Zo zie je dat knoflook heel erg breed inzetbaar is en op iedere tuin vanaf oktober een plekje verdient.

Rien Stoffels, tuin 199