De Vluchtheuvel, Kenia en Stichting Wenzi (gepubliceerd op 8-11-2017)

Op onze jaarvergadering van 11 maart 2017 besloten de aanwezige leden een bijdrage te leveren aan een tuinbouw project van Stichting Wenzi, dit in Kwale, een arm gedeelte van Kenia, tussen de havenstad Mombassa en Tanzania. Mede dankzij deze gift en de bijdrage van een andere sponsor zijn de bewoners keihard aan het werk gegaan met als “voorlopig” resultaat het volgende.

Landbouw

Op het terrein van de school is inmiddels de proeftuin aangelegd. Er zijn twee grote plastic tanks van elk 10.000 liter gekocht. De tanks zijn aangesloten op de dakgoten en geplaatst op een betonnen voet zodat ze hoger staan. Hieraan is een drip -systeem gekoppeld. Hierdoor kunnen de planten gericht bevloeid worden, zonder het water te verspillen. De planten groeien redelijk, maar hebben wel last van de zon. Wenzi streeft er er nog naar om de proeftuin te overkappen met zonwerend doek.

In mei is de stenenfabriek gestart

Met de stenen productie gaat het heel goed en volgens Joshua zijn er al veel bestellingen binnen. Er wordt in twee groepen gewerkt. De ochtend ploeg van 6 – 13 uur en de middagploeg van 13- 20 uurIedereen werkt dus 7 uur per dag en verdient daarmee zo’n 400 k,sh (€ 3,30) per dag. Zowel de ochtend als de middag ploeg bestaat uit 4 jongeren. Er wordt 6 dagen per week gewerkt. De zondag heeft iedereen vrij. Voor deze stenen is al erg veel belangstelling. De huizen bestaan nu vaak nog uit een houten frame met klei opgevuld. U kunt zich voorstellen dat deze erg gevoelig zijn voor stormwinden en regenbuien. Al met al, wederom een aantal stappen voorruit.
Voor wie geïnteresseerd is in meer informatie: www.wenzi.nl.