Turkse pizza is erg lekker, maar met gehakt en saus niet altijd even gezond. Wil je toch de smaak, maar niet de calorieën? Maak dan deze plantaardige versie om mee te nemen naar de moestuin, of om gewoon thuis op te eten natuurlijk.

Home-made Tukse Pizza die niet op je heupen gaat zitten voor 4 personen

Ingrediënten

4 volkoren tortilla’s of chapati’s van de Turkse winkel
1 kleine ui

1 paprika

1 tomaat

2 grote handen peterselie

3 el tomatenpuree

1 rode peper

1 snufje zout

1 pak sojagehakt (zie het vegaschap van b.v. de Lidl, Aldi of Albert Heijn)

Voor de saus:
8 el sojayoghurt of soyakwark
1 teentje knoflook
¼ bosje bieslook in kleine stukjes
1 snufje peper
1 snufje zout

Vulling: wat sla, komkommer en tomaat

Bereiding

Saus: pers de knoflook en meng dit met de soyayoghurt en gesnipperde bieslook. Maak af met een snufje peper en zout.

Doe de ui, paprika, tomaat, peterselie, tomatenpuree, rode peper en zout in een goede blender of keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en mix tot je een redelijk gladde saus hebt. Meng de saus door het sojagehakt.


Neem drie grote eetlepels saus en bestrijk hiermee de tortilla of chapati. Zet een pan met grote, platte bodem op het vuur, en bak de pizza op een laag vuur voor 4 of 5 minuten.


Haal de pizza uit de pan. Leg wat stukjes komkommer, sla en tomaat als een strook in het midden van de pizza. Verdeel 2 eetlepels saus over de vulling en rol de pizza op.

Tip: Zaai zelf peterselie, bieslook en andere kruiden in je moestuin of op het balkon. Dan heb je altijd voldoende kruiden bij de hand om je gerechten te verrijken. Veel kruiden kun je tot de grond toe afknippen waarna ze vanzelf weer uitgroeien. Heb je te veel kruiden geoogst dan kun je ze eenvoudig invriezen.

Meer recepten vind je op www.proveg.com/nl/recepten/